Dagindeling

De dagindeling bij de baby’s ziet er anders uit dan bij de peuters. Er wordt meer naar de individuele behoeften gekeken, omdat baby’s natuurlijk allemaal een eigen ritme hebben wat betreft eten en slapen. Terwijl de één zijn fles krijgt, speelt de ander in de tuin, waar de peuters tussen 10 en 11 niet spelen en de baby’s dan alle ruimte (en rust) hebben. Terwijl de één in een zelfschommelende maxicosi lekker brabbelt, leest de ander een boekje met de leidster of doet naast een vriendinnetje een poging tot puzzelen. Ook op de babygroep heb je spitsmomenten, wat naast de vaststaande drukke half-uurtjes ook de momenten zijn dat huilers elkaar aansteken en iedereen even tegelijk huilt. Gelukkig zijn de baby-leidsters “brul-bestendig”.

Luisteren naar kinderen vinden wij belangrijk, omdat kinderen – hoe klein ze ook zijn – heel goed kunnen (proberen) aan(te)geven waar ze behoefte aan hebben of in ieder geval dat ze iets plezierig vinden of iets ze dwars zit.

Dreumesen kunnen nog niet heel goed knutselen, dus dat is iets dat niet heel regelmatig met de baby’s wordt gedaan. Maar knijpers van mandjes laten verwisselen en in wasmanden steken zijn ze druk aan het oefenen. Zo ook tussen schuimkussens door kruipen en klimmen. Voor de allerkleinsten is in de tuin een afgeschermd stukje gras gereserveerd. Uit de wind en uit de directe zon, maar toch lekker buiten.

 

Eten

De kinderen worden tussen 8.00 uur en 9.30 uur gebracht. De dreumesen eten iets voor 10 uur fruit, gezellig met z’n allen aan tafel. ’s Middags eten ze brood en drinken ze melk aan tafel en aan het eind van de middag krijgen ze nog eens sap, een koekje of cracker en yoghurt. Samen aan tafel eten is een echt ritueel waar de kinderen van genieten en de leidsters ook. De jonge baby’s hebben hun eigen eetgewoontes of voorkeur, waar over het algemeen wel rekening mee kan worden gehouden, en zien eten doet vaak eten.

Er worden regelmatig mijlpalen bereikt door kids die leren zelf hun beker naar de keuken te brengen of hun slab in de wasmand te gooien. Een klein iets wat voor big smiles zorgt en een groep trotse ukkies (en leidsters).

 

GroteFoto-ULGKJLBG

Spelen

Tussen de maaltijden, flessen en schone luiers door wordt er natuurlijk met de kinderen gespeeld. We hebben een kaartenbakje met baby-activiteiten, zodat de ook baby’s iets meer aangeboden krijgen dan boekjes lezen en liedjes zingen. Er wordt aanzet gegeven tot samenspelen en jezelf vermaken, er worden kleine spelletjes en een soort dreumesgym aangeboden. Er is een plank vol “zelfleesboeken” die de kids mogen verslinden en een plank vol kiekeboekjes, van o.a. Muis en Nijntje die ze alleen met een volwassene samen mogen lezen. Met lezen kun je nooit te vroeg beginnen: kinderen vinden het leuk en gezellig en het is goed voor de taalontwikkeling en concentratie. Er zijn manden vol rammelaars en ander echt babyspeelgoed, wat van tijd tot tijd wordt afgewisseld. Er is een grote bak vol grote duplo en een houten treinbaantje om te bouwen, er zijn puzzels en ander speelgoed om de dreumesen te stimuleren en uit te dagen bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek. Voor de allerkleinsten hebben we babytrimmers om hun babyspierballen te trainen. In de lente, zomer en op mooie herfstdagen kan er lekker in de tuin gespeeld worden met ballen, loopwagentjes, kleine glijbanen en in de zandbak. In de winter wordt de tuin door de nog niet lopenden of net-lopenden niet erg gretig betreden.

 

Naar de peutergroep

Een dreumes gaat in principe met 21 maanden over van de babygroep naar de peutergroep. Dat gaat meestal geleidelijk. De meeste baby’s geven zelf wel aan verder te willen kijken dan hun eigen groep en wandelen via de tuin, of meteen bij binnenkomst soms zelf de peutergroep binnen. Met eerst af en toe zo’n bezoekje en daarna een wenschema van een maand gaan het wennen en de overstap met behapbare stapjes. Zo krijgen kinderen en leidsters de kans om de babygroep periode rustig af te sluiten en te wennen aan de nieuwe groep. Aan het begin van de wenperiode is er een afscheidsfeestje bij de baby’s waarbij de nieuwe peuter een tandenborstel krijgt om op de peutergroep af en toe het tanden poetsen te oefenen. Als het wennen moeilijker gaat dan verwacht, en de peuterleidsters het wenselijk vinden, wordt er gekeken naar de mogelijkheid er nog een paar wenweken aan vast te plakken. Heel af en toe wordt er (met de ouders samen) besloten dat de ene baby wat vroeger naar de peuters gaat en een ander wat later, maar dat moet ook wel passen qua plaatsingsdagen. In principe betekent het overgaan van een baby naar de peutergroep, dat er een verse baby klaar staat om diens plek op de babygroep over te nemen, dus de tijd om te wennen kan niet heel lang uitgesteld of verlengd worden.

 

GroteFoto-WA7T3KOL

Feestjes

Verjaardagsfeestjes en afscheidsfeestjes (als een kind overgaat naar de peutergroep) worden gevierd met slingers, een feestmuts, zingen, een kadootje en wat lekkers. Vaak hebben de ukkies er niet heel veel benul van, maar van extra aandacht, eindeloos hoera zingen en een gezellige feest-sfeer zie je vaak ook de allerjongsten genieten.

 

IMG_0146

Genieten

Tussen de bedrijven door nemen de leidsters flink de tijd om van al het rondkruipend en lopend grut te genieten. Het is toch iedere keer weer leuk als een dreumes de naam van een leidster leert zeggen, contact maakt met een andere uk of heel voorzichtig een paar stapjes los loopt en daarbij toegejuicht wordt. Met al die kleine mijlpaaltjes die onze kids bereiken blijft het een gezellige boel op de babygroep. Een cultureel verantwoorde manier van genieten is weggelegd voor de baby’s die wakker zijn op het moment dat er iemand van MeMo komt. Dat is een muzikant die op de peutergroep zijn instrument en talent laat zien, de kinderen ook wat muziek laat maken en laat dansen en waarnaar de baby’s dan ook even mogen komen kijken. De een kijkt haar ogen uit, de ander weet niet hoe snel hij terug moet tijgeren naar de babygroep.