GroteFoto-7P6E8NQX

Ruimte en speelgoed
Okkie’s peutergroep is een gezellige ruimte waar kinderen lekker kunnen rondrennen en spelen, maar ook rustig knutselen, puzzelen en lezen.
Er zijn bakken met duplo, houten treinrails en houten blokken voor de bouwende peuter, er is een keukentje met allerhande keukenbenodigdheden voor de kokkerellende peuter, poppenbedjes met poppen voor de verzorgende peuter, plasic dieren, auto’tjes met autokleden etc. voor onderzoekende peuters, verkleedkleren en (hand)poppen voor de fantasiespel-peuter.
Daarnaast staan er bergen boekjes op peuterhoogte om zelf in te duiken en rijen goed geconserveerde prentenboeken die de leidsters en de ouders dagelijks aan de kinderen voorlezen. Natuurlijk is er naast een kast vol puzzels nog meer speelgoed en ook genoeg knutselmateriaal.

GroteFoto-4SQ6HHHZ

Vermaak
Op de peutergroep worden de kinderen gestimuleerd tot zelfstandigheid, maar dat betekent niet dat er niks met ze gedaan wordt. Integendeel!
Als iedereen er is wordt de dag begonnen met fruit-eten aan tafel en liedjes zingen. Na het eten blijven de kinderen zitten om te knutselen (verven, plakken, knippen, tekenen, kleien) of gaan ze allemaal op de bankjes zitten en wordt er voorgelezen. Een half uurtje voorlezen per dag is standaard (zo lang de kinderen er natuurlijk van genieten) en vaak wordt er ’s middags na het slapen en de laatste keer aan tafel ook nog een stapel boeken gelezen. Dans- en zingspelletjes zoals Er zat een klein kaboutertje, We maken een kringetje, Jan Huigen in de ton, Timpe tampe tovenaar of stoelendans worden gedaan als de groep druk is en de kinderen veel energie hebben. Zo kunnen ze lekker stoom afblazen op een leuke, leerzame en gezellige manier.
Maar dat kan ook met een geimproviseerde hindernisbaan,stoelendans of peutergym.
Vootal op kouden en natte dagen zetten we deze activiteiten graag in.

Lekker cakejes bakken als het weer echt te koud en te nat is om er langer op uit te gaan. Dan kunnen de kinderen trouwens ook lekker lang zelf puzzelen.

Het geheugen en begrip proberen we te stimuleren met dingen als geheugenspelletjes, memorie en lottino. Eigen fantasie en creativiteit kunnen ze lekker ontwikkelen met knutselen, schminken, de hutten die we regelmatig voor / met ze bouwen, boekjes die we af en toe met ze naspelen en fantasiespelletjes die we in een soort peutergym verweven.

IMG_0059

Eten en slapen
Om 12 uur wordt er aan tafel brood gegeten. Rauwkost en kaas krijg je dagelijks naast je brood: worstjes, croissantjes of ei zijn af en toe extraatjes.
Tussen 12 en 13.00 uur is het spitsuur op de peutergroep; er wordt gegeten, opgeruimd, uitgekleed, verschoond, op de wc geoefend, af en toe tanden gepoetst en nog even gespeeld totdat de slapers om 13.00 uur hun bedjes inklimmen. Een leidster blijft bij de slapers tot ze slapen, de andere leidster vermaakt(lees; gaat op pad met) de opblijvers.
Die gaan er praktisch elke dag (met de bolderkar of zelf op (loop)fietsjes) op uit naar leuke speelplekken in de buurt, maar heel af en toe spelen ze rustig binnen of in de tuin.
Tussen 15 en 15.30 uur komen de slapers uit bed en worden weer aangekleed. Om 16.00 uur worden er rijstwafels/beschuiten gegeten en sap gedronken. Daarna wordt het eerste kind soms al opgehaald.
De eerste leidster is om 16.30 klaar met werken en laat alles netjes achter zodat de overgebleven leidster nog een half uur / drie kwartier de peuters kan vermaken met voorlezen / spelletjes/ dansen/ puzzelen, etc.

Vanaf 17.00 / 17.15 spelen de peuters nog even zelf tot ze om 18.00 allemaal naar huis zijn en de leidster ook de deur achter zich dicht trekt.

GroteFoto-ZSPFD6AQ

Buitenspelen
Okkie’s tuin heeft in de lente en zomer altijd een deel zon en een deel schaduw. Omdat de tuin is ingebouwd tussen twee blokken huizen, is het er over het algemeen weinig koude wind. Vaak kun je in onze tuin al gerust zonder jas spelen terwijl je die op straat nog wel aan moet.
Okkie heeft een kleine, gezellige tuin vol fietsjes, loopwagentjes, een step skippyballen,stoepkrijt, klimtoestellen met glijbanen, en een zandbak.
In de zomerwarmte is er soms een lekker verkoelend badje, in de nazomer plukken we de druiven van de buren die over onze schutting groeien en in de winter staat de tuin vol sneeuwpoppen (als het weer even meezit)!
Op Okkie is het altijd lekker buiten spelen dus doen we dat ook zoveel mogelijk (wat niet betekent dat we dan geen andere activiteiten meer met ze doen want die balans vinden we heel belangrijk).
Als het lekker weer is, hangen we de hangmat op en kunnen de peuters lekker chillen. Als het plots gaat regenen kun je in de zandbak onder het dak zelfs doorspelen.

Dingen die we eventueel in onze tuin missen zoeken we elders. Wandelend en/of met de bolderkar kun je bijna overal komen. Elke middag met de opblijvers en in de zomer af en toe als de groep wegens vakantiegangers wat kleiner is: dan lopen we naar het speeltuintje bij Tabitha, het Oosterpark, Sarphatipark, de speeltuin op het Joubertplein of doen een boodschapje : lekker met kleine wagentjes door de Appie. 🙂
Als het weer ongezellig is of we willen eens wat anders gaan we met een paar kids spelen in TunFun, wandelen de Ikea door, gaan zomaar met de metro en het pontje, proberen alle liften in het OLVG, gaan met de lift naar de bovenste verdieping van het Volkskrant-gebouw om van het uitzicht te genieten of Zwarte Pieten kijken in de Bijenkorf.
Heel veel Okkie-kinderen kunnen al zelf fietsen; dus soms gaan we ook gewoon zomaar een eind fietsen en zien we wel waar we terecht komen en wat we tegenkomen.

Okki2010-2

 

Afscheid
Kinderen die bijna vier zijn en dan naar de basisschool gaan worden op de peutergroep zo goed mogelijk klaargestoomd voor die overgang. Er wordt gekletst over het afscheid en toegeleefd naar die dag. Dat doen we door boeken voor te lezen over voor het eerst naar school gaan en een blad met 10 plaatjes op te hangen. Daarop kleurt de bijna 4-jarige op zijn laatste 10 Okkie-dagen elke dag een plaatje. Zo wordt voor alle kinderen zichtbaar dat het afscheid nadert. Een uitgebreid afscheidsfeest hoort daar natuurlijk bij; het gaan tenslotte om het afsluiten van een wezenlijke periode in je nog jonge leventje. Slingers, feestmuts,verjaardags-, en afscheids-liedjes, kadootje en lekkers horen daarbij en de bijbehorende ouders mogen bij de vierde verjaardag op Okkie mee-feesten. Als al het lekkers op is en het feestvarken weggaat, wordt er uitgebreid gezwaaid door de achterblijvers. Zo wordt het afscheid voor iedereeen zo begrijpelijk mogelijk gemaakt en mooi afgesloten.


Zindelijkheid & Okkie
Kinderen worden zindelijk als ze de peutergroep-leeftijd hebben.
Heel af en toe is er een supergemotiveerd kind dat al zindelijk is als het nog maar net twee jaar is. Over het algemeen worden Nederlandse peuters zindelijk tussen hun tweede en derde jaar. Ben je voordat je tweeenhalf wordt zindelijk: dan ben je vlot, na je derde jaar ben je toch echt wel wat laat daarmee.

Op de peutergroep lopen zo’n 13 kinderen tegelijk rond die constant vermaakt en/of verzorgd willen/moeten worden. Aangezien je in de thuissituatie meestal minder kinderen per volwassene hebt, wil Okkie graag dat er met zindelijkheid eerst thuis goed wordt geoefend voordat een peuter zonder luier naar Okkie komt.
Denk je dat je kind eraan toe is, laat het zonder luier lopen op de thuisdagen. Gaat dat een paar dagen goed en heeft je kind er zin in, meld het dan even bij de leidsters. Die zullen dat dan op Okkie graag ook proberen. Plast een kind op een Okkiedag twee keer in zijn/haar broek: dan houden wij het die dag voor gezien met de zindelijkheidstraining en doen het weer een luier om. De volgende dag proberen we het dan opnieuw. Plast een kind dag na dag steeds maar in de broek: dan kunnen we er beter even mee stoppen en het over een paar weken nog eens proberen.
De thuis en crèchesituatie zijn beduidend verschillend en dat kan je ook merken in de zindelijkheidstraining. Op Okkie zijn veel kinderen en gebeurt altijd van alles. Het kan best zijn dat een kind daardoor vergeet naar de wc te gaan. De eerste twee weken zullen de leidsters de oefenaars dan ook elk half uur naar de wc sturen. Daarna moeten ze het wel een beetje zelf kunnen aanvoelen en aangeven en gaan we over op elk uur naar de wc (tenzij ze zelf vaker aangeven natuurlijk).
Het is het handigst om je kind ook thuis op een wc zindelijk te maken en niet alleen op een potje. Op Okkie hebben we kleine wc’tjes en geen potjes (ivm hygiëne: een ongemerkt volgeplast potje is makkelijker om te gooien of in te roeren dan een wc’tje), bovendien hebben je kinderloze vrienden, speeltuinen en bijvoorbeeld Artis ook geen potjes maar wc’s, en is het handig als je niet overal je potje mee naartoe hoeft te nemen. 🙂
Als het wc-plassen mis gaat, heeft Okkie wel even reservekleren om te lenen en gooien we de natte boel meestal meteen in de was. De wasmachine en droger draaien bijna altijd, dus met een beetje geluk kun je je kleren ’s middags weer droog en schoon aan of mee naar huis nemen.
Extra sokken, however, zijn handig om in je mandje te hebben.

DSCN0226

Slapen en wakker blijven
Over het algemeen groeien kinderen tussen tweeënhalf en drie jaar over hun middagslaap heen. Sommige kinderen hebben iets langer behoefte aan de middagslaap, anderen iets korter.
De meeste kinderdagverblijven hanteren de regel dat alle kinderen (tot hun vierde) elke middag in ieder geval even een (half) uurtje moeten “rusten”.
Okkie niet.
Op Okkie kunnen peuters wakker blijven als ze 3 jaar, zindelijk en er aan toezijn.
Okkie vindt het belangrijk om zo vaak mogelijk met de wakkerblijvers op stap te gaan terwijl de jongere peuters slapen. om te zorgen dat de groep wakkerblijvers te overzien is, hebben we deze regel ingevoerd.
Je gaat met één leidster op stap en als je dan buiten je luier enthousiast vult, kan zij je niet verschonen en tegelijkertijd de andere buitenspelers goed in de gaten houden.
We gaan vrijwel elke middag (als het niet giet) met de wakkerblijvers op stap, zodat ze niet stil hoeven te zijn voor de slapers. Het is op Okkie best gehorig. Daarnaast is een Okkie-dag extra lang als je niet slaapt en is het dan fijn er even helemaal uit te zijn en meer dan alleen de tuin te zien.

Op Okkie gaan de peuters om 13 uur naar bed en rond 15 uur komen ze er weer uit. Als ze al wat eerder wakker zijn , leren ze over het algemeen om nog even rustig te blijven liggen. Dat kunnen ze best. 🙂

Als je denkt dat je kind eraan toe is om op Okkie ’s middags wakker te gaan blijven, overleg het dan even met de leidsters.